Thursday, 27 August 2015

Throwback : Snorkeling Bersama Jerung

Assalamualaikum...

Haa korang mesti ingat aku ni penipu kan. Haha kuang hajo. Betul la aku snorkeling dengan jerung for about three romantically barren years ago. Masa tu aku lower six dan ada perkhemahan perdana peringkat sekolah kat Pulau Payar Marine Park, Langkawi. Aku ni pantang bab-bab melawat tempat baru ni. Furiously asking for my mom's permission. Luckily she understands me enough ^_^


Peta Langkawi

Boarding time at Kuala Kedah Jetty. Better boarding at Kuala Perlis for a short journey =)

In the ferry with syafawani, I call her syafa. A fact that freshly memorizing about her is she really fanatics at lara alana's mother. Guess it by yourself. Surely you're correct.

Our part of seat looks alike. Super duper comfort.

Yeay safely arrived!!!

Pulau Payar ni sebenarnya tak boleh bermalam tau. Kena balik hari. Feri sampai dalam pukul 10 pagi kemudian semua visitors kena balik dalam pukul 3 atau 4 petang macam tu la. Korang hanya dibenarkan bermalam kat sini if korang join program apa-apa.Macam aku 2 hari bermalam kat sini. Tidur kat pondok je weh. 

Aku highly recommend you guys bawak air kosong sendiri. Bukan untuk minum tapi untuk mandi atau basuh selepas melepaskan hajat. Kat sini bekalan air bersih terhad sangat-sangat. Tak kan kau nak basuh guna air masin. Melekit la nanti.


Hee please do not shock if you guys see many foreigners just wearing bikini. Kalau tak nak dapat dosa tutup la mata. Tak pun kalau dia lalu sebelah buat-buat tak nampak.

Gambar ni dengan peta sumber dari google tau. Yang lain-lain gambar aku tangkap.

Aku excited sebenarnya nak snorkeling tapi aku takut shark. Kat pesisir pantai pun kau boleh nampak anak-anak jerung dengan sangat jelas. Tapi jangan risau sebab anak jerung sangat baik. Hehe.

Masa aku snorkeling jauh ke tengah dengan kawan-kawan aku, tetiba mak atau bapak jerung lalu kat bawah badan. Secepat yang mungkin aku statik. Seriously saiz besar pastu gigi dia yang berlapis-lapis tu tajam. Perasaan time tu hanya Allah yang tahu. Mujur iklan saja. Maybe that shark wants to greet us.

Lupa nak bagi tau. Before snorkelling pegawai marin ada pesan cek dulu satu badan kot-kot ada luka walau sikit sebab shark ada deria bau yang sangat kuat. Kemudian jangan pakai apa-apa saja yang berkilau sebab ia boleh attract shark untuk attact korang.

v
v
v
View lepas subuh. Awal pagi dah dengar bunyi heli

v
v
v
Tanned skin face. Putting day cream or body lotion while snorkelling may damage corals.So I choose to put it after snorkelling. Taraaa muka belemoih...

v
v
v
Batu menangis. Aku percaya mesti ada sejarahnya tersendiri. Kan langkawi ni banyak cerita bersejarah macam mahsuri dan kisah di pulau dayang bunting. Batu menangis ni aku tak tau sejarahnya apa.

Lastly kat sini memang famous dengan corals yang cantik-cantik. Lagi jauh korang snorkeling lagi banyak corals yang korang boleh tengok. Kat sini banyak spesies ikan. Banyak ikan berwarna-warni. Macam asikrim paddle pop pelangi tu pun ada tau. Aku sendiri yang tengok. Kalau nak tengok banyak corals dan ikan boleh tengok google image. Aku tak cerita secara detail tapi aku point mana yang penting. Harap membantu. Assalamualaikum.




12 comments:

  1. air laut dari jauh nampak hijau. bila datang dekat nampak jernih. boleh nampak anak jerung dengan jelas kat pesisir pantai

    ReplyDelete
  2. beraninya..kalau namy jadi photographer sajelah sepanjang hari..idok beranilah kite walo ngan anak jerong.. =/

    ReplyDelete
  3. hehe pengalaman untuk dicerita kepada anak cucu cicit piut. terpaksa ler lalui walaupun takut

    ReplyDelete
  4. bestnya munirah :)
    PG tak pernah bercuti ke mana-mana pulau lagi.
    bertugas dekat pulau ado. hahaha.
    tq singgah blog PG =D

    ReplyDelete
  5. seronoknya bercuti pi jalan jalan , aliah duk rumah je huhu next sem kena pi jalan jalan jugak ni heheh

    ReplyDelete
  6. seronoknya.. nnt nak pergi sana juga la. hehe

    ReplyDelete
  7. yeah cuba la datang pulau payar. serius best. mungkin anak-anak jerung tu dah nampak makin gemok

    ReplyDelete
  8. seronoknyaaaaaaaaaaaaaaaaa. done follow awak

    ReplyDelete
  9. so much fun!! its been a long time i didnt go to langkawi *jeless* hehehe

    ReplyDelete